25 Şubat 2011 Cuma

Yasam mekanlarinizda tadilat yaparken isin uzmanina danisin,




Evde tadilat yaparken işin uzmanına danışın

Evinizin tadilata ihtiyacı mı var? Bina yalıtımından seramik döşemeye kadar hem içeride, hem de dışarıda yapacağınız tadilatlar için aklınıza takılabilecek sorular ve cevapları...

Seramik nasıl döşenir?

Seramik, çimento harcı ya da özel karo yapıştırıcıları kullanılarak döşenebilir. Günümüzde özel karo yapıştırıcıları daha çok tercih ediliyor. Bunun en önemli sebebi ise karo yapıştırıcıların zamandan, malzemeden ve işçilikten tasarruf sağlamaları. Harç, döşemeye başlamadan önce, fayansın veya yer karosunun yapıştırılacağı yüzey üzerine mala ile sürülür. Taraklı mala ile çekilerek eşit kalınlığa getirilir. Karolar harcın üzerine derz aralığı (iki karo arasında bırakılan aralık) bırakılarak yerleştirilir ve lastik çekiçle vurularak sabitlenir. Karo aralıkları ise yapı ştırıcı sertleştikten sonra hazır satılan derz dolgu malzemesi ile doldurulur. Seramik karoların kalitesi kadar döşeme tekniği de önemli. Döşeme yapmadan önce:

* Döşemeye başlamadan önce, bir döşeme planı yapılmalıdır.

*Eğer bir tadilat işi yapılıyorsa, duvardaki eski karolar kırıldıktan sonra, bozulmuş olan yüzeyin çimento harcı ile sıvanıp düzeltilmesi gerekir.

*Yeni yapılmakta olan inşaatlarda seramik karonun döşeneceği tuğla yüzey, temizlendikten sonra su ile ıslatılmalı. Yüzey suyu çektikten sonra üzerine bol çimento harcı serpilir. Harç, kuruduktan sonra sertleşerek karo döşenecek yüzeyi ince bir zar gibi kaplar ve tutunma kolaylığı sağlar.

*Seramik karoları, 3-5 mm. derzli döşenmeli. Düzgün sonuç için derz artısını (eşit aralıklı döşeme yapmak için kullanılan ''+'' şeklinde malzeme) kullanmak gerekir.

*Yerine ve döşenecek karoya uygun yapıştırıcı ve derz dolgusu seçilmeli. Kesinlikle kireç kullanılmamalı.

*Seramik döşeme işlemi, mutlaka 10 C'nin üzerinde yapılmalı.

Dış cephe boyası seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Kalekim Ürün Marka Sorumlusu Esra Kardeş ''Binalarda uzun ömürlü koruma sağlayabilmek için, binanın bulunduğu bölge şartlarına uygun dış cephe boyası seçilmesi son derece önemlidir. Zemin yapısı, hava şartları, uygulama yapılacak yüzeyin durumu dış cephe boyası seçerken göz önüne alınması gereken etkenler arasında yer almalı. Bununla birlikte sağlıklı binalar için standart bir dış cephesi boyasından beklenen faydalar şu şekilde sıralanabilir:

Uygulanacak olan rengin UV dayanımı olması, solmazlık garantisinin bulunması.
Örtme gücünün yüksek olması.
Su buharı geçirgenliğine sahip olarak, binaların nefes almasını sağlaması.
Yüksek su itici özelliği ile zorlu hava şartlarına dayanım göstermesi.
Değişken hava koşullarından etkilenmeyerek, kabarmaması, çatlamaması.

Mutfağınızı yenileyecekseniz nelere dikkat etmelisiniz?

Yeni bir mutfak, büyük bir yatırım demek. Mutfağınızı yenileyecekseniz doğru bir planlama yapmak için yeteri kadar zaman ayırmanız gerekiyor. Mutfağınızı planlamadan önce ilk yapacağınız şey nasıl görünmesini gerektiğini belirlemenizdir. Bundan sonra mutfak showroomlar'ımenı gezip, iç mimarlarla görüşüp, elektrikli cihaz ve aksesuarları seçmek için kendinize zaman ayırmalısınız.

Mutfağınızı planlarken dikkat etmeniz gereken önemli olan konulardan biri de bir bütçe oluşturmanız. Yerleşim planı tüm bunlardan sonra şekillendirebilirsiniz. Mutfağınızın projesini oluştururken ilk önce mekanı yeniden planlamanız mı gerekiyor, yoksa alanınız yeterli mi, onu saptamanız lazım. Proje oluşturmanın en kolay yolu eski mutfağınızı çıkarıp herhangi bir yıkma işlemi yapmadan yerine yenisini takmaktır. Mutfağı satın alacağınız firmanın mimarı bu konuda sizi yönlendirebilir. Aynı firmanın montaj ekibi de mutfak dolapları, elektrikli ve gazlı aletlerin montajını yapacaktır.

Bazı firmalar da seramik ustaları da mutfak montajı sırasında hizmet verir. Duvar ve yer seramiklerinizi onlara yaptırabilirsiniz.

Eğer mevcut mutfağınızı yeniden planlayıp alanı genişletmek, duvar eklemek ya da açık mutfağa dönüştürmek gibi bir düşünceniz varsa bu konuda bir mimarlık ofisi ile çalışmanızı öneririz. Mimari bir ekip dar ve zor alanlar için pratik ve son derece estetik çözümler sunabileceği gibi farklı çalışma ekiplerinin koordinasyonunda da size kolaylık sağlayacaktır.

Binanıza yalıtım yaptırmanın avantajları nelerdir?

ODE Yalıtım Genel Müdürü Bülent Çolak ''Küresel ısınmanın etkilerinin son yıllarda iyice hissedilir dereceye gelmesi ve enerji kaynaklarının her geçen gün hızla tükenmesi, yalıtımın önemini günümüzde daha da artırdı. İlk aşamada binaların mutlaka uzmanlarca incelenmesi gerekiyor. Sonrası nda sorunun çözümüne yönelik olarak yalıtım uygulamaları konusunda bilgi birikimi olan firmalarca uygulama yapı lmalı. Günümüzde yalıtımın pahalı ve zor bir uygulama olduğu yönünde yanlış bir inanış hakim.

Aslında ideal bir yalı tımın maliyeti bir binanın maliyeti içinde yüzde 3 ile 5 arasında değişen bir oranda yer tutuyor. Sağladığı tasarruşa birkaç yıl içinde de kendisini amorti edebiliyor. Yalıtımın avantajlarını maddelersek;

Enerji faturalarında % 60'a varan tasarruf sağlanır.
Türkiye ekonomisine her yıl 7 milyar dolarlık katkı sağlar.
Binada ısı kaybı yaşanmaz ve iç ortam sıcaklığı uzun süre korunur.
Su yalıtımı sayesinde depreme karşı dayanıklılık sağlanır.
Yangın yalıtımı sayesinde yangının yayılması önlenir. Can ve mal güvenliği sağlanır.
Ses yalıtımı ile ses kirliliği ortadan kalkar.
Ekolojik bir çevre için önemli olan Yeşil Bina uygulamasına katkı sağlanır. Yalıtım konusu yeşil binaların olmazsa olmazıdır ve doğaya zarar vermez.''
Yalıtımsız duvar ve tavan yüzeylerinde yoğunlaşma nedeniyle küf olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder