28 Ağustos 2009 Cuma

MUTFAK HK. BİLGİ. nasıl olmalı????




Mutfaklar Hakkında Oda nasıl dekore edileceği hakkında birçok faydalı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz…
Çağdaş mutfaklar insanların en az çaba ve enerji harcayarak en çok iş yapmasına olanak sağlayan ergonomik prensipler göz önüne alınarak tasarlanıyor. Bu mutfaklarda dört ana fonksiyon alanı doğru belirlenmeli ve bu alanlar birbirine en uygun bir biçimde hesaplanan çalışma üçgenleriyle bağlanmalıdır.


Mutfakta ana birimler; evye bölümü, pişirme bölümü ve buzdolabıdır. Dolayısıyla bu üç ana birimin fonksiyonel yerleşimi, birbiriyle olan uzaklıkları başarılı bir mutfağın ortaya çıkmasında ana ilke olarak kabul edilebilir. İdeal bir mutfakta oluşturulması gereken çalışma üçgenleri birbirinden ne çok uzak, ne de çok yakın olmalıdır.




Mutfak için bazı önemli faydalı bilgiler şunlardır:


* Birimler, sahip olunan alan büyüklüğüne göre seçilmelidir.


* Aydınlatma:Doğal aydınlatma mutfaklar için en uygun çözümdür. Pencerenin yüzey alanının mutfağın taban alanının %10′u kadar olması idealdir.Mutfakta genel bir aydınlatma sağlandıktan sonra evye ve tezgah üzeri gibi küçük kazaların yaşanabileceği alanlar özel olarak aydınlatılmalıdır.


* Mutfak dolapları:Küçük mutfaklar için (14 m² ya da daha küçük) en az 365 cm., geniş mutfaklar için ise (14 m²’den daha büyük) en az 475 cm. dolap ön yüzey genişliği gerekir.Tezgah üstü mutfak dolapları en az 30 cm. derinliğe, 75 cm. yüksekliğe sahip olmalıdır. 180 cm. uzunluğunda tezgahın üzerinde yer alan bir dolap en az 150 cm. genişliğinde olmalıdır.Tezgah altı dolapları 55 cm. derinliğe; küçük mutfaklar 400 cm., büyük mutfaklar ise 480 cm. toplam yüzey genişliğine sahip olmalıdır.


* İstenmeyen yemek kokularına karşı yeterli boyuttaki davlumbaz-baca seçimi ve uygulaması, doğal havalandırma pencerelerinin mekandaki konumu önemlidir.


* Çalışma üçgeni:Çalışma üçgeni buzdolabı, yemek hazırlama alanı ve evye arasında çizilen üçgendir.Çalışma üçgeninin maksimum uzunluğu 6 m, minimum uzunluğu ise 3.60 m olmalıdır.Çalışma üçgeni bir ada, ya da yarım ada tezgah ile 30 cm.’den fazla kesişmemelidir.




Tezgah yüzeyi:Tezgah yüzeyi küçük mutfaklar için 335 cm., büyük mutfaklar için ise 500 cm. olarak hesaplanmalıdır. Tezgah 40 cm. derinliğe sahip olmalıdır.Tezgah üstü ile mutfak dolapları arasında 38 cm.-45 cm. boşluk bırakılmalıdır.


* Ocak:Ocak, açılması gereken bir pencere önüne yerleştirilmemelidir. Eğer yerleştirilmesi gerekiyorsa pencere ocaktan 7.5 cm. geride ve 60 cm. yukarıda olmalıdır.Her iki tarafında da tezgah bulunan ocakların bir taraflarında en az 25 cm., diğer taraflarında ise 37.5 cm. uzaklık bulunmalıdır. Bir tarafında duvar bulunan ocakların duvardan 7.5 cm., diğer tarafta bulunan aplikasyonlardan ise 38 cm. uzakta bulunması gerekir.Sirkülasyonu yoğun bölgelerde bulunan ocakların yanında veyayukarısında en az 40 cm. mesafe bırakmak uygun olur.Ocağın bulunduğu bölgede koku, buhar ve isi önlemek için davlumbaz veya aspiratör kullanmak gerekir.


Davlumbazla ocak arasındaki mesafe 70-80 cm. arasında olmalıdır.Evye ile ocak arası minimum 60 cm olmalıdır.


* Yangın önleme:Pişirme bölümüne yakın bir yerde yangın söndürücü alet ve mutfağın yakınlarında bir yerde alarm sistemi bulunması gerekir.


* Buzdolabı:Buzdolabı ya tezgah dizisinin başında olmalı ya da yakınında bir tezgah düşünülmelidir. Aynı gereklilik fırınlar için de sözkonusudur.Tezgah ile dolap kapağının açılışı arasında 38 cm. mesafe bulunmalıdır.


* Tezgah:Bir tezgah için, önünde olması gereken minimum boşluk 60 cm’dir.Bir tezgahın optimum boyu, kolların uzanabildiği alan ve tezgaha konacak eşyanın erişilebilirliğine göre hesaplanmalıdır.İki tezgah arası ideal mesafe 1.20 olmalıdır.Evyeden itibaren kesintisiz 90 cm.’lik bir tezgah uzunluğu yemek hazırlama için idealdir.
* Mikrodalga fırın:Mikrodalga fırının altında, üstünde ve yanlarında en az 37.5 cm. boşluk bırakmak doğru olur. Fırından çıkacak sıcak tabakları koymak için yere ihtiyacınız olacaktır.Mikrodalga fırının tabanı, tezgah üstü ve göz hizası arasında olmalıdır. Bu da yaklaşık olarak yerden 90 cm. ile 135 cm. arasında bir değerdir.


* Girişler:Bütün girişler en az 80 cm. genişliğinde olmalıdır. Eğer iki tezgah girişte bir araya geliyorsa her iki tezgahın uçları arası mesafe en az 80 cm. olarak belirlenmelidir.


* Masa-Tezgah üstü yemek yeme alanı:Her yemek yeme işlevi için en az 30×60 cm. alan gerekir. Yemek yenen bölümün arkasında bir sirkülasyon söz konusu ise, yemek alanından duvara veya engele en az 90 cm., sirkülasyon bulunmuyor ise 60 cm. uzaklık gereklidir.


* Bulaşık makinesiMakine önünde doldurma ve boşaltma işlemleri göz önündebulundurularak mesafe en az 1 m. olmalıdır.


* Mutfak MasasıMasa için ideal yükseklik 76 cm., oturma üniteleri için ideal boy 46cm.dir.


* Çöp:Çöpler için çöp öğütücüsü kullanılması tavsiye olunur. Bu sayede çöp kutusuna sadece öğütülmeyen çöpler atılır.Çöp öğütücüsünün bulunmadığı durumlarda birden fazla çöp kutusu bulunmalıdır. Biri gündelik çöpler için diğeri de geri dönüşümlüler için kullanılabilir.


* Elektrik tesisatı:Elektrik topraklama prizlerinin ve sigortalarının mutfaktaki su tesisatından en az 15 cm. uzakta olması gerekir. Böylece herhangi bir su sızıntısında tatsız bir elektrik kazası ile karşılaşılmaz.


* Depolama:En azından beş depolama alanına yer ayırmak gerekir: Çekmecelerde dikey bölünmeler, çatal bıçaklar için çekmece, baharatlık,dolap rafları ve raylı kiler dolapları gibi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder